Topinamboersoep met morieljes

CategoriePorties1 portie
Porties1 portie
 30 g gedroogde morieljes (laat 30 minuten weken)
 11/2 kg verse topinamboers sap van een citroen
 1 dl olijfolie
 5 sjalotten, fijngesneden
 wit van 1 prei, fijngesneden
 1/2 I droge witte wijn
 21/2 I kippenbouillon (zelf maken)
 3 dl slagroom
 60 g boter
1

Snij de morieljes overlangs doormidden en spoel ze goed af onder de kraan. Er mag geen zand achterblijven. Dep ze droog en laat ze 1 uur drogen.

2

Boen de topinamboers (aardpeer) schil ze met een dunschiller. Snij elke knol in plakjes en leg deze direct in een kom met citroensap aangezuurd water (om verkleuren te voorkomen).

3

Laat ze 5 minuten weken, giet ze af en dep droog.

4

Verhit 5 eetlepels olie in een grote pan en smoor hierin de sjalotten 5 minuten en preiwit. Voeg de plakjes topinamboer toe en smoor ze 5 minuten mee.

5

Schenk de wijn erbij en roer tot deze verdampt is. Giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en breng op smaak. Laat de soep circa 15 minuten sudderen tot de topinamboer gaar is.

6

Pureer de soep in een keukenmachine en druk hem met een kleine pollepel door een fijne zeef of passevite. Giet de soep weer in de pan en schep de room erdoor. Verwarm de soep tot tegen de kook en zet opzij.

7

Verhit de resterende olie met de boter in een koekenpan en bak hierin de morieljes al omscheppend circa 5 minuten. Strooi er zout, peper en versgeraspte nootmuskaat over. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

8

Verwarm de soep zonodig opnieuw en schep in 10 voorverwarmde borden. Verdeel de morieljes erover. Serveer de soep direct.

9

Suggestie: Voeg nog wat vlokken truffel toe.

Ingrediënten

 30 g gedroogde morieljes (laat 30 minuten weken)
 11/2 kg verse topinamboers sap van een citroen
 1 dl olijfolie
 5 sjalotten, fijngesneden
 wit van 1 prei, fijngesneden
 1/2 I droge witte wijn
 21/2 I kippenbouillon (zelf maken)
 3 dl slagroom
 60 g boter

Aanwijzingen

1

Snij de morieljes overlangs doormidden en spoel ze goed af onder de kraan. Er mag geen zand achterblijven. Dep ze droog en laat ze 1 uur drogen.

2

Boen de topinamboers (aardpeer) schil ze met een dunschiller. Snij elke knol in plakjes en leg deze direct in een kom met citroensap aangezuurd water (om verkleuren te voorkomen).

3

Laat ze 5 minuten weken, giet ze af en dep droog.

4

Verhit 5 eetlepels olie in een grote pan en smoor hierin de sjalotten 5 minuten en preiwit. Voeg de plakjes topinamboer toe en smoor ze 5 minuten mee.

5

Schenk de wijn erbij en roer tot deze verdampt is. Giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en breng op smaak. Laat de soep circa 15 minuten sudderen tot de topinamboer gaar is.

6

Pureer de soep in een keukenmachine en druk hem met een kleine pollepel door een fijne zeef of passevite. Giet de soep weer in de pan en schep de room erdoor. Verwarm de soep tot tegen de kook en zet opzij.

7

Verhit de resterende olie met de boter in een koekenpan en bak hierin de morieljes al omscheppend circa 5 minuten. Strooi er zout, peper en versgeraspte nootmuskaat over. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

8

Verwarm de soep zonodig opnieuw en schep in 10 voorverwarmde borden. Verdeel de morieljes erover. Serveer de soep direct.

9

Suggestie: Voeg nog wat vlokken truffel toe.

Topinamboersoep met morieljes

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.