Charlotte met vossenbessen

CategorieOpbrengsten1 portie
Opbrengsten1 portie
Kapsel
 5 eieren
 125 gr bloem
 125 gr suiker
Lange vingers
 5 eieren
 3 dooiers
 215 gr suiker
 215 gr patentbloem
 1 Citroen(sap)
Bavarois
 1,5 glas witte wijn
 90 + 65 gr suiker
 1,5 Citroen(sap)
 5 blaadjes gelatine
 5 dooiers
 2,5 dl roze schuimwijn
 4,5 dl room
Gelei
 25 gr suiker
 1,5 dl witte wijn
 3 blaadjes gelatine
 1,5 vanillestokjes
 1 sinaasappel
 1,5 dl suikerstroop (half water, half suiker)
Salade
 250 gr vossenbessen
 2,5 dl witte wijn
 1,5 el aardappelmeel
 1,5 citroen (sap)
 125 gr suiker
Kapsel
1

Verwarm de eieren en suiker al roerend tot een temperatuur van 37 graden en klop het mengsel daarna koud en luchtig. Spatel de gezeefde bloem voorzichtig door het eimengsel. Stort het beslag op een bakplaat en bak het af in de oven op 200 graden. Laat de biscuit afkoelen, snij er dunne plakken van en steek daar 30 rondjes uit, met een ring van 7 cm doorsnee.

Lange vingers
2

Verwarm de eieren, eidooiers, citroenrasp en suiker al roerend tot 37 graden. Klop het mengsel daarna koud en luchtig. Spatel de gezeefde bloem voorzichtig door het eimengsel. Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond (opening 0,5 cm) en spuit streepjes van 3 cm op een vetvrij papier. Bak de lange vingers af op 175 graden.

Bavarois
3

Week de gelatine in koud water. Breng de witte wijn, de 90 gr suiker en het citroensap aan de kook. Los de uitgeknepen gelatine hierin op. Laat de vloeistof afkoelen tot deze lauw is. Klop de eidooiers, de 65 gr suiker en 2,5 dl ‘champagne’ zeer luchtig op. Vermeng het gelatinemengsel met het eimengsel. Meng er voorzichtig de lobbig geslagen room door en daarna als laatste de resterende ‘champagne’.

4

Bekleed tien ringen van 7 cm doorsnee met cellofaanpapier. Leg onder in de ringen een plakje biscuit. Schep hierop een lepel bavarois. Dek de bavarois af met een plakje biscuit. Dan weer bavarois, biscuitplakje en als laatste een laagje bavarois. Laat alles, in de ringen, opstijven in de koelkast.

Witte-wijngelei
5

Week de gelatine in koud water. Breng de witte wijn en de suiker aan de kook en los de gelatine hierin op. Blancheer de sinaasappel zestes in water en schep ze in koud water. Kook de zestes vervolgens gaar in de suikersiroop. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit samen met de sinaasappel zestes door de gelei, die tot ‘hangend’ moet afkoelen. Schep dan de gelei op de al koele bavarois en laat dit opstijven

Salade
6

Breng suiker, witte wijn en citroensap aan de kook. Los het aardappelmeel op in een beetje koud water en voeg dit al roerend bij het wijnmengsel. Laat alles heel even doorkoken. Voeg de vossenbessen aan de saus toe en laat de salade afkoelen.

Opdienen
7

Neem de bavarois voorzichtig uit de ringen, Zet de lange vingers rond de bavarois die zo een Charlotte wordt. Verdeel de fruitsalade en de saus rondom.

Ingrediënten

Kapsel
 5 eieren
 125 gr bloem
 125 gr suiker
Lange vingers
 5 eieren
 3 dooiers
 215 gr suiker
 215 gr patentbloem
 1 Citroen(sap)
Bavarois
 1,5 glas witte wijn
 90 + 65 gr suiker
 1,5 Citroen(sap)
 5 blaadjes gelatine
 5 dooiers
 2,5 dl roze schuimwijn
 4,5 dl room
Gelei
 25 gr suiker
 1,5 dl witte wijn
 3 blaadjes gelatine
 1,5 vanillestokjes
 1 sinaasappel
 1,5 dl suikerstroop (half water, half suiker)
Salade
 250 gr vossenbessen
 2,5 dl witte wijn
 1,5 el aardappelmeel
 1,5 citroen (sap)
 125 gr suiker

Aanwijzingen

Kapsel
1

Verwarm de eieren en suiker al roerend tot een temperatuur van 37 graden en klop het mengsel daarna koud en luchtig. Spatel de gezeefde bloem voorzichtig door het eimengsel. Stort het beslag op een bakplaat en bak het af in de oven op 200 graden. Laat de biscuit afkoelen, snij er dunne plakken van en steek daar 30 rondjes uit, met een ring van 7 cm doorsnee.

Lange vingers
2

Verwarm de eieren, eidooiers, citroenrasp en suiker al roerend tot 37 graden. Klop het mengsel daarna koud en luchtig. Spatel de gezeefde bloem voorzichtig door het eimengsel. Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond (opening 0,5 cm) en spuit streepjes van 3 cm op een vetvrij papier. Bak de lange vingers af op 175 graden.

Bavarois
3

Week de gelatine in koud water. Breng de witte wijn, de 90 gr suiker en het citroensap aan de kook. Los de uitgeknepen gelatine hierin op. Laat de vloeistof afkoelen tot deze lauw is. Klop de eidooiers, de 65 gr suiker en 2,5 dl ‘champagne’ zeer luchtig op. Vermeng het gelatinemengsel met het eimengsel. Meng er voorzichtig de lobbig geslagen room door en daarna als laatste de resterende ‘champagne’.

4

Bekleed tien ringen van 7 cm doorsnee met cellofaanpapier. Leg onder in de ringen een plakje biscuit. Schep hierop een lepel bavarois. Dek de bavarois af met een plakje biscuit. Dan weer bavarois, biscuitplakje en als laatste een laagje bavarois. Laat alles, in de ringen, opstijven in de koelkast.

Witte-wijngelei
5

Week de gelatine in koud water. Breng de witte wijn en de suiker aan de kook en los de gelatine hierin op. Blancheer de sinaasappel zestes in water en schep ze in koud water. Kook de zestes vervolgens gaar in de suikersiroop. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit samen met de sinaasappel zestes door de gelei, die tot ‘hangend’ moet afkoelen. Schep dan de gelei op de al koele bavarois en laat dit opstijven

Salade
6

Breng suiker, witte wijn en citroensap aan de kook. Los het aardappelmeel op in een beetje koud water en voeg dit al roerend bij het wijnmengsel. Laat alles heel even doorkoken. Voeg de vossenbessen aan de saus toe en laat de salade afkoelen.

Opdienen
7

Neem de bavarois voorzichtig uit de ringen, Zet de lange vingers rond de bavarois die zo een Charlotte wordt. Verdeel de fruitsalade en de saus rondom.

Notes

Charlotte met vossenbessen