Rabarbersoufflé met vanille + Sorbet van fromage frais

    

mei 8, 2016

  • Aantal: 10

Ingrediënten

900 g rabarber

2 vanillestokjes

140 g suiker

15 g maïzena

crème pátisière (zie verderop)

10 eiwitten

50 g boter

50 g fijngeraspte pure chocola

crème pátisière

175 g melk

50 g suiker

40 g eierdooiers

1/4 vanillestokje

15 g roompoeder (de "warme" variant)

110 g fijne kristalsuiker

11/2 eetlepels glucosesiroop

1 eetlepels citroensap

125 g fromage frais

11/2 eetlepels crème fraîche

11/2 eetlepels biologische yoghurt

11/2 eetlepels

slagroom

Aanwijzingen

1Maak de rabarberstelen schoon en snij ze in stukjes. Was ze en doe ze in een pan met aanhangend water.

2Voeg het vanillestokje toe en de helft van de suiker. Verwarm de rabarber al omscheppend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat de rabarber afgedekt in circa 5 minuten gaar koken. Schep hem in een fijne zeef en laat hem uitlekken.

3Schenk het rabarbersap in de pan en voeg het vanillestokje weer toe. Kook het sap in tot de helft om de smaak te versterken. Schep het sap door de uitgelekte rabarber.

4Verwijder het vanillestokje.

5Pureer de rabarber in een keukenmachine glad. Doe hem in een grote kom. Leng de maïzena aan met een scheutje witte wijn en werk erdoor. Nog 2 minuten doorkoken voor de binding en laat afkoelen.

6Bereid de crème pátisière (banketbakkersroom, zie onder) en laat afkoelen.

7Bereid intussen soufflébakjes voor met 2 lagen gesmolten boter en stuif er de chocola over. Verwarm de oven vóór op 1900.

8Meng de rabarberpuree door de crème pátisière. Klop in een grote schone kom de eiwitten tot stevige pieken. Voeg geleidelijk de resterende suiker toe, zodat het een glanzende meringue wordt. Spatel deze door het rabarbermengsel.

9Schep in de voorbereide vormpjes en strijk deze glad af met een spatel. Zet de vormen op een bakplaat en bak ze op 220° tot ze goudgeel en mooi uitgerezen zijn. Reken 12-15 minuten

10baktijd.

11Serveer met sorbet van fromage frais (zie hierna).

12Crème pátisière

13Klop de dooier met de helft van de suiker. Kook de melk met de rest van de suiker, het roompoeder en het stukje vanillestokje. Giet een klein beetje melk in het dooiermengsel, vervolgens het mengsel door een zeef weer in de melk. Zet weer op het vuur en breng weer aan de kook. Niet teveel roeren, goed door laten koken. Stort op een bord bedekt met plasticfolie en laat afkoelen.

14Verwarm in een pan 2 deciliter water met de suiker en glucosestroop op een laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat de siroop zodra hij helder is op halfhoog vuur 3 minuten koken. Laat afkoelen en roer het citroensap erdoor. Zet in de koeling.

15Klop in een kom de fromage frais, crème fraiche, yoghurt en room tot een romig mengsel. Bewaar afgedekt in de koelkast.

16Schep de suikersiroop door het fromage-fraismengsel.

17Draai het mengsel in de ijsmachine tot het dik genoeg is. Laat vervolgens verder opstijven in de vriezer.

00:00

0 Reviews

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.